zenplicity

english & japanese          biografie/cv

Fotografie betekent vrijheid.
De vrijheid om mij uit te drukken zonder woorden te gebruiken. Om ‘alles te vertellen terwijl er niets wordt gezegd’.

Het beeld vertelt alles. Het verbeeldt emotie en gevoel en creëert een bepaalde sfeer. Op deze manier probeer ik een beeld te maken dat de kijker raakt. Beelden die eigenlijk ‘onvertaalbaar’ zijn.

Soms word ik geraakt door een muziekstuk of een liedje en kan ik niet verklaren waarom juist dit nummer mij zo raakt. In mijn fotografie probeer ik bij de kijker dezelfde sensatie teweeg te brengen.

Om dit effect te bereiken maak ik gebruik van allerlei fotografietechnieken en bewerk soms het beeld achteraf nog door middel van schrapen en het gebruik van chemicalien etcetera.

De focus ligt hierbij op elementen zoals emotie, sfeer, gevoel en deze worden pas in hun pure vorm zichtbaar als het beeld niet zo herkenbaar en scherp is. Het op deze manier afbeelden laat de nodige ruimte voor verbeelding.

Ik probeer te fotograferen zonder op dat moment te veel over het af te beelden onderwerp na te denken, laat mij leiden door mijn intuïtie. Het geheel wordt meer een vorm van meditatieve fotografie.

Op een bepaalde manier zou gezegd kunnen worden dat ik probeer vast te leggen wat er in de foto juist niet zichtbaar is. Een soort van achtergrond of de ruimte tussen objecten zoals een zen-boeddhist het uit zou leggen.

Als het denken weer begint dan volgt daaruit automatisch het categoriseren in categorieen zoals mooi tegenover lelijk en ik tegenover de wereld.

Op deze manier kijkt de ‘ik’ met een vooringenomen blik en heeft het weer de vrijheid van het kijken zonder vooringenomenheid verloren.

Als ik fotografeer word ik vaak geheel in beslag genomen door het onderwerp en op dat moment kan gezegd worden dat er eigenlijk geen ‘ik’ aanwezig is. Het onderwerp en ik zijn voor het moment één geworden.

Over Zenplicity:

Zenplicity in de Japanse vertaling betekent zenkanso (禅簡素), oftewel zen () plus simpel (簡素). Het woord kanso staat ook voor eenvoud. Deze eenvoud probeer ik in mijn fotografiewerk vast te houden.

publicaties
(opent in nieuw venster)
tentoonstellingen